Recenzija: Panasonic 55CX750E (CX750E) Firefox OS UHD TV - Bolja Cijena

Recenzija: Panasonic 55CX750E (CX750E) Firefox OS UHD TV

Recenzija: Panasonic 55CX750E (CX750E) Firefox OS UHD TV

Prvi test u novoj godini bio je Panasonicov televizor serije 7, model CX750E. Radi se o Ultra HD televizoru, dostupnom u veličinama od 43″, 49″, 55″ i 60″ – mi smo testirali 55-inčnu varijantu. Baš kao i CX740E, ali i perjanica ponude 2014. – model AX900E, tako je i CX750E baziran na LG Displayevom IPS panelu koji Panasonic opisuje kao “Super bright“. Za razliku od CX700E modela i njegovih 800 Hz, CX740E/CX750E modeli nose oznaku od 1000 Hz BMR, te se toplo nadamo da je odabran panel pravi 100/120 Hz i da će biti dobar za ljubitelje sportskih sadržaja. Kakve performanse je postigao na našim testovima, provjerite u nastavku recenzije koja je nešto drugačije strukturirana nego one dosadašnje s ciljem većeg naglaska na pojedine parametre kvalitete slike i kalibraciju. Specifikacije

ProizvođačPanasonic
Model55CX750E
Tehnologija prikazaIPS 8-bitni LCD panel s bočno postavljenim pozadinskim osvjetljenjem (edge LED)
Geometrija zaslonaravni zaslon
Veličina ekrana55 inča / 140 cm
Energetska klasaB (130 W, 181 kWh/godišnje)
3Dda, polarizacijski 3D (2 para 3D naočala u ambalaži)
Osvježavanje zaslona120 Hz panel -> 1000 Hz BMR (Backlight Motion Rate)
Lokalno zatamnjenjeDa
RezolucijaUltra HD, 3840 x 2160 piksela (svaki piksel se sastoji od 3 podpiksela)
Broj HDMI priključaka3
Toslink (digitalni optički audio izlaz)Da/Ne
USB sučeljeDa (ukupno 3 priključka)
Ethernet/mrežni priključakDa
Wi-FiDa
PCMCIA/Common Interface utorDa
Utor za memorijske karticeDa (SD)
Izlaz za slušalice (3.5 mm)Da
Digitalni prijamDVB-T2/C/S2/DVB over IP
MPEG-4 AVC h.264 / HEVC podrškaDa/Da/Da
Operativni sustavFirefox OS
Ugrađena memorija/
CPUčetverojezgreni (Quad Core)
Zemlja porijekla:Češka
Okvirna MP cijena:oko 10.100,00 kn (08.01.2016.)
 Slično kao i ranije testirani CX680E, tako i CX750E krasi jednostavan i nenametljiv dizajn tankog okvira i minimalistički oblikovanog postolja. Okvir je metalan, širine 10 milimetara lijevo, desno i gore, dok je u donjem dijelu dvostruko širi. Na okviru nalazimo samo sivo otisnut Panasonicov logotip bez pozadinskog osvjetljenja i statusnu LE diodu.Postolje je slično dizajnirano kao na CX680E modelu i prošlogodišnjim televizorima, uz nešto zanimljiviji izgled zbog manjeg kuta savijanja s lijeve i desne strane. Čitava konstrukcija je solidna, uz dva profila putem kojih je postolje pričvršćeno na TV. Nakon montaže, zaslon televizora se nalazi oko 3.5 cm od podloge. Dizajn postolja ne omogućuje ugađanje nagiba ili rotiranje zaslona.Jedina razlika između CX740E i CX750E modela je u boji postolja – CX740E ima postolje crne boje – dizajn i odabrani materijali su isti.
Pogled sa strane otkriva ujednačenu dubinu koja najviše iznosi 5.5 cm u donjem dijelu. Televizor je moguće montirati i na zid, na 400×400 VESA nosač.
Među priključcima nalazimo 3 HDMI-ja, 3 USB-a, Ethernet, antenski i satelitski ulaz, komponentni ulaz i stereo RCA ulaz, SCART, priključak za SD karticu, izlaz za slušalice, digitalni optički audio izlaz i Common interface sučelje. HDMI 2 podržava ARC tehnologiju, a USB #3 je u verziji 3.0. Sviđa nam se što su dva HDMI priključka s pogledom prema podlozi, što olakšava spajanje kvalitetnijih HDMI kabela (nema potrebe za savijanjem i dodatnim opterećivanjem HDMI priključka kao kod bočno postavljenih konektora).
Priloženi daljinski upravljači
Panasonic uz CX750E isporučuje dva daljinska upravljača – klasičan i Touch Pad Controller. Prvi je dobro poznat, namijenjen klasičnom korištenju televizora, srebrne boje s bijelim tipkama. Netflix tipka se nalazi odmah iznad navigacije i pruža brzi pristup istomenom servisu. Dodatno, Netflix tipka također možete upaliti i televizor iz stanja pripravnosti (isto kao i Power tipka), uz iznimku što će ovako upaljen TV odmah pokrenuti aplikaciju.Touch Pad Controller lagano zaobljeni plastični daljinski upravljač kojim dominira površina osjetljiva na dodir za lakšu navigaciju koja se posebno ističe prilikom surfanja u ugrađenom Firefox internet pretraživaču. Površina ima višenamjensku funkciju – povlačenje po središnjem dijelu pomiče pokazivač po ekranu, dok klizanje po rubovima aktivira funkciju skrolanja. Zgodno rješenje koje u kombinaciji s brzim Firefox pretraživačem čini surfanje na velikom TV ekranu dobrim iskustvom koje bismo čak tu i tamo voljeli ponoviti (obično nas od ugrađenim internet preglednika zaboli glava nakon kratkog korištenja).CX750E www.boljacijena.comViše o Panasonic 55CX750E pročitajte na: hdtelevizija.com