Hrvati prihvaćaju digitalnu ekonomiju jer ona znači bržu i pristupačniju uslugu - Bolja Cijena

Hrvati prihvaćaju digitalnu ekonomiju jer ona znači bržu i pristupačniju uslugu

Hrvati prihvaćaju digitalnu ekonomiju jer ona znači bržu i pristupačniju uslugu

“Građani Hrvatske otvoreni za sve prednosti digitalne ekonomije – od online bankinga, preko kupovine putem mobilnih uređaja, ali su i svjesni svih rizika koje ona donosi i spremni su štititi svoje osobne podatke. Također, građani se internetu i digitalnoj ekonomiji okreću tražeći prednosti u odnosu na klasičnu ekonomiju. Informiraju se o tome što se nudi i u konačnici donose odluke na temelju kriterija dostupnosti, brzine, bolje ponude i sigurnosti usluge.”Zaključak je to istraživanja o povjerenju u digitalnu ekonomiju koje su na gotovo 6800 ispitanika proveli Perpetuum Mobile i njegovi partneri, PBZCard, Symantec i časopis Bug (grafički prikaz istraživanja možete preuzeti s linka koji se nalazi uz tekst).Digitalna ekonomija novi je oblik ekonomije koji se temelji na digitalnim tehnologijama koje su odavno izašle izvan okvira “informatike”. One su postale neizostavan element života i rada u moderno doba, a za ekonomiju predstavljaju jednu od najatraktivnijih mogućnosti rasta.Hrvatska i njeni građani već nekoliko godina usvajaju, koriste i razvijaju različite vještine i proizvode kojima stvaraju digitalnu ekonomiju. Sa širenjem digitalnog u sve sfere društva, klasična ekonomija preobražava se u digitalnu ekonomiju.

Građani Hrvatske u prosjeku EU

Prema nedavno objavljenom „The Digital Economy & Society Index (DESI)“, u Hrvatskoj 47 posto stanovništva koristi usluge internetskog bankarstva. To se podudara i s podacima koji su prikupljeni u istraživanju o povjerenju u digitalnu ekonomiju gdje je 46,5 posto ispitanika izjavilo kako koristi usluge internetskog bankarstva. No, u usporedbi s Europskom unijom, u kojoj 57 posto stanovništva koristiti internetsko bankarstvo, još smo uvijek ispod prosjeka.Istovremeno, više od tri četvrtine ispitanika (78,1 posto) kupuje na internetu i plaća račune putem internetskog bankarstva (76,6 posto). Upravo stalna dostupnost glavni je razlog zašto se većina ispitanika (71,8 posto) odlučilo koristiti internetskim bankarstvom.Zanimljivi su podaci i koji se odnose na kupovanje, odnosno plaćanje mobilnim telefonom. Više od polovice ispitanih (54,7 posto) ima na svom pametnom telefonu instaliranu neku aplikaciju za kupovinu na internetu. No, ipak se mobilni telefon najčešće koristi za plaćanje parkirne ili vozne karte (56,8 posto) te proizvoda (31,3 posto) u online trgovini.Velik broj građana (75,4 posto) kupuje putem interneta i to kod domaćih web trgovaca, a pri tome najčešće odabiru mogućnost kartičnog plaćanja na rate (29 posto). No, upitani bi li se odlučili na plaćanje na rate ako bi za to morali platiti naknadu, gotovo polovica (48,4 posto), odgovorila je ne.Domaćim web trgovcima najviše se prigovara što su im cijene proizvoda iste kao u klasičnim trgovinama (44,6 posto), što su im visoki troškovi dostave (42,1 posto) te što ne nude nikakve dodatne pogodnosti za kupovinu putem interneta (29,6 posto).

Sigurnost i privatnost im je veoma važna

Iz dobivenih podataka može se zaključiti kako su građani Hrvatske dobro informirani o načinima zaštite osjetljivih podataka na internetu. Pa tako njih čak 89 posto ostavlja podatke osobne i podatke o kreditnoj kartici samo kod onih prodavatelja koji imaju sigurnosne certifikate i druge mehanizme zaštite njihovih privatnih podataka.Građani nisu skloni ni odavati svoju lokaciju odnosno osobne podatke tvrtkama ili prodavateljima, čak ni ako to znači da bi mogli dobiti personaliziranu akcijsku ponudu. Više od polovice (52 posto) ispitanika odbilo je ponudu da se prati njihovo kretanje, dok bi gotovo polovica ispitanih (46,9 posto) razmislilo o dijeljenju osobnih podataka s prodavateljem ukoliko bi ponuda bila dovoljno dobra.Zanimljiv (i očekivan) savjet koji su ispitanici ponudili prodavateljima kako bi se češće koristili njihovim uslugama – ponudite niže cijene (43,1 posto), uvjerite me da je to sigurno (29,5 posto), pružati usluge koje nigdje drugdje nisu dostupne (19,6 posto).“Istraživanje pokazuje da je hrvatsko društvo podijeljeno popola. Otprilike 50% populacije spremno je koristiti sve prednosti digitalne ekonomije. Korisnici digitalne ekonomije dobro znaju što žele pa od ponuđača digitalnih usluga očekuju da budu povoljniji, brži, dostupniji i inovativniji što nije baš uvijek moguće ostvariti u ovako maloj zemlji i uz zakonodavni okvir kakav imamo”, prokomentirao je rezultate istraživanja Aron Paulić iz Buga."Rezultati ovog istraživanja su vrlo interesantni. Kao predvodnik u uvođenju novih tehnologija i produkata u kartično poslovanje ovakva istraživanja su nam vrlo vrijedna i upravo stoga smo i odlučili podržati ovaj projekt našeg partnera. Brojne naše usluge, poput nove PBZ Wave2Pay usluge beskontaktnog plaćanja mobilnim telefonom, koja koristi suvremenu HCE tehnologiju, značajan su iskorak k jačanju elektroničkog platnog prometa i tehnološki sofisticiranih usluga, kao što je mobilno plaćanje, te snažnijeg razvoja bezgotovinskog društva. U prihvaćanjima i promišljanjima takvih vrsta plaćanja i digitalnih tehnologija, naše tržište i naši korisnici, a što potvrđuje i ovo istraživanje, pokazuju dobru razvijenost i zainteresiranost, a što nama kao kartičnoj instituciji, koja podržava sve vrste plaćanja, daje prostor za daljnje usavršavanje digitalnih usluga plaćanja", komentirao je Mislav Blažić, predsjednik Uprave PBZ Carda."Rezultati istraživanja pokazuju kako Hrvatska još uvijek kaska za europskim i svjetskim trendovima. No, isto tako jasno je da građani shvaćaju sve prednosti digitalne ekonomije. Želimo li te trendove povećati, nužno je digitalizirati ne samo tvrtke, već i javne institucije i državna tijela. Hrvatske tvrtke, kao što je Perpetuum Mobile, mogu ponuditi dobra rješenja za digitalno poslovanje i tako pružiti građanima i drugim tvrtkama još bolje iskustvo poslovanja u digitalnoj ekonomiji", zaključio je na krajuBlerim Sela, predsjednik uprave Perpetuum Mobilea.