Apple sudjeluje u proboju nove tehnologije taljenja aluminija na tržište - Bolja Cijena

Apple sudjeluje u proboju nove tehnologije taljenja aluminija na tržište

Apple sudjeluje u proboju nove tehnologije taljenja aluminija na tržište

Aluminij je ključan materijal u mnogim najpopularnijim Apple-ovim proizvodima, a više od 130 godina proizvodilo ga se na isti način.

No, to bi se uskoro moglo promijeniti. Aluminijski divovi Alcoa Corporation i Rio Tinto Alumini objavili su zajedničku odluku da se upuste u pothvat komercijalizacije patentirane tehnologije koja eliminira izravne emisije stakleničkih plinova iz tradicionalnog procesa taljenja, ključnog koraka u proizvodnji aluminija. Ovo predstavlja revolucionarni napredak u proizvodnji jednog od najčešće korištenih metala na svijetu.

Kao dio Appleove predanosti smanjenju utjecaja njihove proizvodnje na okoliš putem inovacija, tvrtka je pomogla ubrzati razvoj ove tehnologije. Apple je surađivao s aluminijskim tvrtkama te vladama Kanade i Quebeca kako bi zajednički uložili ukupno 144 milijuna dolara u buduće istraživanje i razvoj.

Apple-ova uključenost počela je 2015. godine, kada su tri njihova inženjera krenula u potragu za čišćim, boljim načinom proizvodnje aluminija.

Nakon sastanka s najvećim aluminijskim tvrtkama, nezavisnim laboratorijima i inicijativama širom svijeta, inženjeri Brian Lynch, Jim Yurko i Katie Sassaman pronašli su svog prvog saveznika u tvrtci Alcoa Corporation.

Aluminij se masovno proizvodi na isti način od 1886., onako kako je to osmislio Alcoin osnivač Charles Hall. Postupak uključuje stavljanje aluminija pod visoki napon, što uklanja kisik. Dan danas najveći proizvođači aluminija koriste ovaj postupak, tijekom kojeg nastaju staklenički plinovi.

Lynch, Yurko i Sassaman saznali su da je Alcoa osmislila potpuno novi proces koji zamjenjuje ugljen naprednijim materijalom vodičem, a umjesto ugljičnog dioksida oslobađa kisik. Sve što je Alco trebala za širenje ove nove tehnologije bili su partneri. Na prijedlog Apple-a u priču ulazi Rio Tinto Alumini i sklapa savez s Alcoa-om, nazvan Elysis. Cilj saveza je da ova dva aluminijska magnata zajedno razviju ovu tehnologiju do razine na kojoj će biti primjenjiva u masovnoj proizvodnji, što se očekuje 2024.